×

Probleme cu stomacul bebelușului și alăptarea

Probleme cu stomacul bebelușului și alăptarea

Chiar dacă ești foarte atentă la mâncarea pe care o consumi pentru a nu-i deranja stomacul micuțului tău, există și cazuri în care acesta se manifestă destul de neplăcut, în sensul că se confruntă cu scaune moi, apoase și urât mirositoare. Ce e de făcut? Primul lucru care îți vine în minte este dacă trebuie să continui sau nu să alăptezi. Să vedem ce recomandări am reușit să găsim pentru tine, oferite de experții în domeniu.

Cum se manifestă diareea la un copil?

Nu orice scaun moale reprezintă semnul că micuțul are diaree. Dacă nu știai, scaunul unui copil alăptat este de obicei moale și galben, iar medicii spun că nu mai este nimic în neregulă cu aceasta. Dacă totuși copilul are scaune lichide de trei ori pe zi sau mai mult, este posibil să existe o problemă de sănătate. Consultă medicul pediatru dacă există aceste simptome, deoarece pot fi primele semne ale unui stomac deranjat, alergie/intoleranță alimentară și nu numai. Atenție, nu amâna vizita la medic deoarece bebelușul tău poate fi expus riscului de deshidratare.

Ce e de făcut?

Pe lângă consultarea imediată a medicului și prescrierea unor tratamente pentru a ușura suferința copilului, ca mamă trebuie să respecți și anumite reguli de igienă.

Spală întotdeauna mâinile înainte și după schimbarea scutecului bebelușului. Pe lângă ștergerea copilului cu șervețele umede, folosește apă călduță, săpun ușor pentru copii și o cremă potrivită pentru eritem fesier.

Tratamentul și dieta în caz de diaree  

În funcție de cauza care stă la baza simptomelor de diaree la copilul tău, se vor recomanda tratamente specifice. Vom detalia acum despre ce este vorba.

Gastroenterita.  În acest caz, scaunele copilului tău sunt apoase, verzui și au un miros puternic, iar diareea este însoțită și de vărsături. Dacă micuțul este alăptat, recomandăm să fie întreruptă alăptarea. În acest fel, copilul tău nu va fi expus riscului de deshidratare. Există chiar și soluții de rehidratare orală disponibile la farmacii, așa că le poți încerca și pe ele, dar ai grijă să nu îi dai prea mult, iar doza nu trebuie să depășească 200ml/kg/24 ore, sau 2 litri.

Bebelușul este diversificat? Atunci dieta lui ar trebui să includă și orez, morcovi fierți, paste și lichide de hidratare pe bază de făină, fără sos de roșii, ceapă și usturoi, și fără a uita de fructele coapte. Poți încerca și pâine prăjită, dacă micuțul tău are deja mai mulți dințișori, dar cu atenție să nu se înece.

Alergiile sau intoleranţele alimentare. Intoleranţele alimentară la proteinele din lapte de vacă sau gluten sunt cele mai cunoscute. În acest caz, prezintă-te de urgență la medic dar, în funcție și de intoleranța sau alergia celui mic, este posibil să fie nevoie să suprimi total laptele, pâinea și produsele de manificație, precum și a toate cerealelor care conțin gluten. De obicei, în jurul vârstei de 2 ani a copilului lucrurile vor reveni la normal. Este nevoie de îndrumarea unui medic specialist, care-ți va spune mereu pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a ameliora dinsconfortul celui mic.

Imaturitatea sistemului intestinal. Este o altă cauză a diareei cu care se poate confrunta micuțul tău. În acest caz bebelușul are scaune frecvente, dar nu se simte rău şi ia normal în greutate, și pentru a scăpa de probleme ar trebui să îl hrănești pe cel mic cu alimente solide şi să observi în ce fel se schimbă consistența scaunelor acestuia.

Urgent la medic!

Multe dintre episoadele diareice ale celui mic pot trece fără urmări deosebite. Cu toate acestea, indiferent de de motivul care a cauzat deranjamentul la stomac al celui mic, trebuie să te adresezi de urgență medicului dacă manifestă unul dintre următoarele simptome: bebelușul are febră; este mai mic de 6 luni; este deshidratat – nu se alimentează bine, micțiuni rare sau reduse cantitativ, plânge fără lacrimi; varsă mult; vomită cu sânge, sau prezintă urme de sânge în scaun; pare balonat; este apatic și pare somnolent; are dureri abdominale mai mult de 2 ore sau prezintă mai mult de 8 scaune în 8 ore.

Ce știți despre diareea postprandială

Rândurile care urmează sunt în special pentru mamele începătoare, care nu știu exact cum trebuie să arate corect scaunul unui bebeluș alăptat. Acest tip de diaree apare în primele luni de viaţă, la fiecare masă, și se manifestă prin scaune explozive, apoase, în timpul suptului, și este determinată de un deficit funcţional de lactază.

Laptele de la începutul suptului, odată ajuns în stomacul bebeluşului are nevoie de o enzimă, lactază, pentru a putea fi digerat. Evident, fiind vorba de un nou născut sau un bebeluș abia în primele luni de viață, tubul digestive nu este dezvoltat așa cum trebuie, și nu va produce cantitatea potrivită de lactază. Din acest motiv, lactoza conținută de laptele de început, care nu a putut fi digerată total ajunge în intestine, unde va fermenta. Consecința va fi acest tip de diaree postprandială, cu scaune moi care vor irita pielea delicată a fundulețului bebelușului. Medicii specialiști că în acest mamele trebuie să urmărească dacă micuțul ia bine în greutate și mai ales că a supt din primul sân şi ultimul lapte, cel mai gras, care încetineşte trecerea spre intestin, asigurând o digestie eficientă a întregii cantităţi de lactoză.

Dacă micuțul manifestă și unele semne de dureri abdominale, gaze, și plânge necontrolat, atunci înainte de a suge i se pot administra și câteva picături dintr-un medicament ce conţine lactază, și care va fi recomandat de medicul pediatru.