×

Frezia, simbolul misterului și al încrederii între parteneri

Frezia, simbolul misterului și al încrederii între parteneri

Atunci când vine primăvara, printre mulțimea de flori care ne încântă se află la loc de cinste și frezia. Mult îndrăgită pentru parfumul ei delicat, frezia ne cucerește și cu frumusețea florilor, pline de culoare. De aceea, pentru cei care preferă această floare, vă vom prezenta în rândurile de mai jos mai multe amănunte despre frezie.

Frezia provine din sudul Africii și a fost importată pentru prima dată în Europa la sfârșitul secolului XIX. Nu mai puțin de 12 specii de frezie provin din Capul Bunei Speranțe, Africa de Sud și alte două provin din Africa tropicală, una dintre ele având o arie de răspândire la nord de Ecuator, până în Sudan.

Scurtă descriere

Freziile sunt plante erbacee, perene, cu rădăcini subțiri care pătrund adânc în sol. Tulpina lungă de 10 – 40 cm poartă câteva frunze dispuse pe două rânduri, lipsite de pețiol, lungi de 10 – 30 cm și subțiri ca niște săbii. Tija florală este foarte subțire și uneori curbată. Florile sunt alogame, hermafrodite, protogine, fiind grupate în inflorescențe decorative în formă de spic unilateral. Sunt simple sau involte, au formă de trompetă, sunt foarte delicate, colorate în diverse nuanțe pale (alb, galben, crem, portocaliu, roz, roșu, mov, violet), fiind plăcut mirositoare, iar parfumul lor este asemănător de cunoscători cu cel al iasomiei. Fructul este o capsulă cu trei valve conținând circa 15 semințe colțuroase sau rotunde, de culoare brun-roșiatică.

Freziile sunt plante de grădină, cel mai adesea cultivate pentru parfumul lor plăcut și aspectul delicat. În codițiile climatului temperat caracteristic țării noastre, freziile se cultivă în seră.

Mari iubitoare de lumină

Cum freziile provin din Africa, nu au probleme în ceea ce privește acomodarea cu climatul din țara noastră, dar numa dacă sunt respectate câteva reguli. Acestea plante au tulpini subțiri, frunze în formă de sabie și flori asemănătoare pâlniei, în culorile curcubeului, și sunt mare iubitoare de lumină solară. De aceea, freziile trebuie plantate în locuri în care razele de lumină ajung cu ușurință. În plus, florile trebuie ferite de ger și de îngheț, pentru că nu rezistă temperaturilor mai mici de 5 grade Celsius.

Dacă dorești să plantezi frezii în grădina proprie, atunci alege bulbi sănătoși, care să nu prezinte porțiuni moi. Plantează-i în pământ bine drenat. De fapt, în acest caz ar fi indicată utilizarea unui pământ universal, amestecat cu o bună cantitate de nisip și puțin îngrășământ de grajd bine maturat. Dacă însă ai ales să plantezi floarea în ghivece, atunci mai bine folosește un mixt alcătuit din părți egale de pământ, turbă și nisip pentru drenaj.

Plantarea freziilor

După cum am mai spus și mai sus, frezia este originară din Africa, astfel că nu rezistă la ger și temperaturi scăzute. Ține cont că înainte de a se dezvolta, bulbii au nevoie de o perioadă de repaus de 3-4 luni, urmată de o perioadă în care se țin la temperaturi scazute, timp în care se formeaza lăstarii. Cum frezia nu rezistă la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius, de aceea ar fi bine ca toamna s-o plantezi în ghivece pe care să le ții într-un loc cald. În primăvară poți planta bulbii în grădină și în acest fel vei reuși să te bucuri de flori frumoase la sfârșitul verii. Dacă ai decis să cultivi florile de frezie în grădină, alege un loc aerisit, care să beneficieze de multă lumină.

În schimb, dacă nu ai o grădină și ai decis să le plantezi în ghiveci, în casă. este important ca în primele 60 de zile să le depozitezi într-un loc cu o temperatură constantă, de aproximativ 15 grade, după care temperatura va trebui adaptată, în funcție de condițiile de iluminare, pînă la maximum 24 de grade Celsius.

Nu sunt iubitoare de umezeală

În perioada în care frunzele și florile sînt în creștere, plantele trebuie udate regulat. Udarea, în cazul freziilor de apartament, trebuie să se facă în cantități moderate.Aceeași moderație la udarea solului se aplică și în cazul freziilor cultivate în grădină. De aceea este bine să iei măsuri pentru îmbunătățirea drenajului, pentru a evita putrezirea plantei. Ridică nivelul pămîntului cu circa 2-3 cm și nu vei mai avea probleme.

Atunci când o îngrijești, elimină părțile neînflorite ale plantei sau părțile sale vătămate, pentru a stimula înflorirea. Dacă ai observat că frunzele încep să se ofilească, iar florile s-au trecut, atunci limitează treptat udarea. Fii foarte atent cu freziile toamna, când vremea este destul de capricioasă. Este indicat ca înainte de primele brume de toamnă să scoateți bulbii din pămînt, pentru că sunt sensibili la îngheț. Îi veți replanta în primăvara viitoare, după ce riscul de îngheț a trecut, în general – de la jumătatea lunii aprilie.

Înmulțirea freziilor

Înmulțirea freziilor se poate face prin bulbi ori semințe. Dacă optezi pentru bulbi, ai grijă să-i plantezi cu partea ascuțită în sus, la o adâncime de 6-8 cm. Sădează bulbii în sol afânat și bine drenat, care conține nisip și îngrășământ. Fii foarte atent la aspectul bulbilor, pentru a fi sigur că vei avea parte de plante frumoase și sănătoase. Astfel, înainte de a-i planta, ai grijă ca bulbii să aibă țesutul dur la palpat și să nu prezinte pete mucegăite. Optează pentru cei care sunt mai mari, pentru a face cât mai multe flori. Primele frezii vor apărea la trei luni după sădirea bulbilor.

Sfaturi de îngrijire

Dacă și dumneavoastră vă numărați printre admiratorii necondiționați ai acestei flori delicate, vă oferim câteva ponturi de îngrijire a acestora.

Astfel, alegeți o vază curată și umpleți-o cu apă de la robinet, la temperatura camerei și tăiați tulpinile florilor în diagonală, pe o porțiune de 3-5 cm, cu un cuțit curat, ascuțit sau cu o foarfecă. De asemenea, pentru a păstra florile mai multă vreme, adăugați îngrășământ pentru flori tăiate și nu poziționați freziile în curent, direct în bătaia soarelui sau lângă o sursă de încălzire. Umpleți vaza cu regularitate, cu apă de la robinet. De mare importanță este și locul unde amplasăm vaza cu flori de frezile. Este de preferat să nu nu așezați freziile lângă un bol cu fructe deoarece fructele emană gaz etilenic care va cauza ofilirea mai rapidă.