Ce este de făcut cu durerile de sân în alăptare
Mamele începătoare, și nu numai, se confruntă cu unele disconforturi pe perioada alăptării. Unul dintre acestea se referă la durerile de sân, care de obicei se manifestă la începutul perioadei de alăptare. În general, acestea au drept cauză poziționare greșită a bebelușului la sân – în special în cazul mamelor aflate la primul copil, pielea mult sensibilizată a sânilor în această perioadă, dar chiar și nerespectarea regulilor de igienă.
Întrebarea care apare este dacă există vreun remediu prin care acestea pot fi evitate, sau cum putem să le gestionăm mai bine, dacă tot și0au făcut apariția.
Pregătirea sânilor pentru alăptat
Medicii specialiști susțin că pentru ca lactația să se instaleze mai repede, iar procesul de alăptare să nu fie dificil – mai ales la început, sânii ar trebui să fie pregătiți pentru acest lucru încă din perioada sarcinii. În niciun caz nu se recomandă frecarea sânilor cu un prosop mai dur pentru că în loc să pregătească sânii pentru alăptare, acest procedeu poate duce la apariția de fisuri dureroase sau sângerânde.
De fapt, alăptarea nu ar trebui să doară deloc, să fie un moment în care sunteți numai voi doi, iar restul lumii pare că nu mai conteze. În cazul în care simțiți durere, este de fapt semnul organismului prin care vă atenționează că lucrurile nu sunt tocmai în regulă pe acolo. Mergi la medic și vezi care este problema, pentru a primi recomandările potrivite și pentru ca durerea să dispară și tu să apreciezi acest momente la justa lor valoare.
Mă dor sânii când alăptez. De ce?
Există mai multe cauze care stau la baza durerilor de sân pe perioada alăptării, iar rândurile de mai jos vom încerca să le prezentăm pentru dumneavoastră.
Sâni umflați. În timpul sarcinii sau în timpul travaliului ați reținut numeroase lichide, așa că sânii se umflă destul de mult și sunt dureroși. La capitolul de ”sâni umflați” intră și furia laptelui, care dă mult de furcă proaspetelor mămici. Retenția temporară de lichide care se produce la sfârșitul sarcinii sau în timpul travaliului ori din cauza furiei laptelui, când lactația crește la câteva zile după naștere, poate îngreuna prinderea.
Mameloane mărite sau inversate. În acest caz s-ar putea să ai nevoie de un ajutor, cum ar fi mameloanele de silicon, cel puțin până când bebelușul reușește să prindă bine sânul.
Poziția bebelușului. Este cauza cel mai des întâlnită atunci când vine vorba de durerea de sâni pe perioada alăptării. La început, în special în cazul copiilor născuți prin operație de cezariană, bebelușul să aibă reflexul de hrănire mai redus. Din acest motiv, acesta ar putea să nu apuce corect sânul, să stoarcă greșit mamelonul și atunci apar durerile.
Blocajul laptelui sau mastită. Este una dintre cele mai grave probleme cu care te poți confrunta pe perioada alăptării, așa că este important ca sânul să fie bine golit de lapte. Adresați-vă medicului în cazul în care sunteți în situația de mai sus.
Anchiloglosie. Este denumirea ceva mai pretențioasă a cazului în care frenul lingual limitează mișcările limbii bebelușului. În acest caz, , este posibil ca bebelușul să nu o poată împinge destul de în afară ca să prindă bine sânul și ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală minoră pentru a tăia frâul limbii. Acest lucru ar trebui observant din maternitate și rezolvat rapid și fără complicații.
Nu renunțați la alăptare
Se spune că aproape orice femeie poate alăpta, iar cazurile în care aceasta nu o poate face, din cauze medicale, sunt destul de rare. De aceea, pentru a fi sigure că veți reuși și dumneavoastră, înarmați-vă cu răbdare. Este puțin mai greu la început, dar suntem siguri că veți reuși. În cazul mamelor care au născut prin operație de cezariană, dar și a celor care au trecut printr-un travaliu greu și lung, este posibil ca lactația să nu se instaleze chiar imediat, așa că nu disperați. Specialiștii susțin că este importantă aplicarea bebeluşului la sân în primele 30 de minute după naștere, ceea ce va stimula formarea laptelui matern.
Este important de asemenea să vă hidratați bine, să mâncați sănătos și să încercați să vă odihniți sau să dormiți suficient.
Poziția corectă de alăptare
Spuneam ceva mai sus că una dintre cele mai întâlnite cauze ale durerilor de sân în timpul alăptării se referă la poziționarea greșită a copilului. De aceea, vă vom prezenta cum trebuie să fie poziția corectă în alăptare.
În primul rând, așezați-vă vât mai confortabil, pentru că este posibil ca micuțul să petreaca o perioadă bună la sân și poate apărea oboseala. Aceasta inhibă reflexul de ejecţie al laptelui, iar pentru a vă fi mai ușor, puteți să folosiţi o pernă sau un alt suport, pe care să vă sprijiniţi braţul şi copilul.
Apoi, micuțul trebuie aşezat într-o „linie dreapta” cu faţa spre sân; urechea, umerii, şoldul trebuie să fie într-o linie, paralel cu mama. Și nu uitați: se duce copilul la sân, nu sânul la copil! Pentru a-l face să deschidă gurița, îl veți mângâia ușor pe obraz. Dacă micuțul este poziționat corect, el va prinde în gură mamelonul, dar şi cea mai mare parte a areolei, așa că puteți începe liniștită.
Recomandări în caz de durere
După fiecare alăptare e bine să ungi mamelonul cu o picătură din propriul lapte, pentru că ajută la vinderea mai rapidă a leziunii. Pe cât posibil, dacă nu mai e nimeni prin jur, stai cu sânii dezgoliți. Nu spăla sânii cu un săpun acid după fiecare alăptare, ci de maxim două ori pe zi. În rest, o simplă clătire cu apă călduță este suficientă. În niciun caz nu renunța la alăptare, ci mai degrabă crește drecvenţa supturilor, pentru ca bebeluşul să nu fie prea flămând și din acest motiv să tragă mai tare, ceea ce-ți va provoca dureri. Nu uita nici de recomandările privind alimentația, hidratarea și odihna, și dacă medicul îți dă voie, poți folosi și un unguent pe bază de lanolină. Dacă motivul durerilor este sânul angorjat, îți poți aplica unele comprese cu apă caldă, înainte de alăptare, pentru a mai detensiona zona, iar frunzele de varză, ușor strivite și strecurate în sutien îți sunt și ele de mare ajutor.
Alăptarea în caz de mastită
În cazurile ușoare de mastită, medicii recomandă ca alăptarea să nu fie întreruptă, ci doar să se respecte anumite reguli.
În primul rând, sânul trebuie obligatoriu golit de lapte. Dacă micuțul nu a putut face acest lucru, te poți ajuta de o pompă de muls. Specialiștii susțin că golirea adecvată de lapte a sânului afectat previne acumularea de noi bacterii și poate duce la scurtarea duratei infecției.
Dacă medicul ți-a recomandat tratament cu antibiotic, fii atentă la reacțiile lui și întrerupe tratamentul dacă acesta devine agitat, plânge, vomită sau are scaune diareice.
Pentru a mai detensiona puțin sânii, înainte de a începe alăptarea, aplică timp de 15 minute pe sânul afectat o compresă curată, caldă și umedă, pentru ca laptele să curgă mai ușor. Orice copil pare că are un sân preferat, iar de multe ori mama îl hrănește mai mult de la acesta. De fapt, pe cât posibil, continuă alăptarea la ambii sâni. Este de preferat să începi alăptarea cu sânul afectat, pentru ca acesta să fie complet golit. Doar în cazul în care este prea dureros se începe cu sânul sănătos. Apoi, alăptează din sânul afectat până când acesta devine moale, detensionat. Dacă nu poți alăpta la sânul bolnav din cauza durerii prea mari, ajută-te de pompă sau mulge-te manual pentru a elibera sânul de cantitatea de lapte produsă.
Totuși, atenție: evită să alăptezi la sânul afectat de mastită în cazul în care apare un abces!