×

Greșeli frecvente în travaliu

Greșeli frecvente în travaliu

Ești însărcinată, iar în câteva luni urmează să îți strângi la piept puiul. Deși mai este încă destul până la naștere, deja ai început să te gândești la acest moment. Chiar cu puțină teamă am zice, și nu este nimic greșit în asta, pentru că toate viitoarele mame simt la fel.

Toată lumea știe că nașterea naturală este una foarte dureroasă, în special prima dată, când viitoarele mame nu știu prea bine cum să își ușureze un pic travaliul, cum să-și gestioneze respirația, și de cele mai multe ori intră în panică. Acest lucru nu poate să ducă decât la accentuarea durerilor. Pentru a preveni acest lucru, avem pentru tine câteva recomandări.

Stai întinsă pe spate

A sta întinsă pe spate este una dintre cele mai dureroase poziții, deoarece în acest fel uterul este supus unui efort suplimentar. De aceea, dacă este posibil, pe perioda travaliului încearcă să stai pe o parte și pe alta, alternativ, iar dacă te simți în stare, te poți plimba prin salon sau pe hol, pentru că în acest fel ușurezi mult din sarcina uterului, și mai lași și gravitația să își facă treaba.

Intri în panică

Este o greșeală frecventă, cel puțin la prima naștere, când nu știi exact care sunt etapele prin care urmează să treci, chiar dacă ai citit numeroase informații pe această temă. Din această cauză, susțin specialiștii, teama de durere duce, de fapt, la dureri și mai mari. Organismul tău va fi încordat, ceea ce înseamnă că durerile vor fi accentuate. De aceea, dacă nu-ți dorești un travaliu lung și dureros, nu lăsa frica să te cuprindă, ci încearcă să te relaxezi, gândindu-te că mai ai doar puțin până la marea întâlnire cu puiul tău, pe care ai așteptat-o atât de mult.

Respirație greșită

Ai văzut unele filme în care femeile care nășteau respirau într-un fel anume, și același lucru încerci să-l faci și tu, mai ales dacă nu ai fost la cursurile Lamaze. Recomandarea noastră este să nu respiri ”scurt și rapid”, ci să încerci o respirație mai profundă, din stomac. În acest fel organismul va fi mai bine oxigenat, ceea ce va duce la relaxarea corpului și durerile nu vor mai fi resimțite atât de intens.

Nu te hidratezi corect

Ai mai auzit că ai nevoie să bei apă în travaliu, dar nu ai înțeles prea bine de ce. Explicația este simplă: dacă nu te hidratezi corect, uterul va avea dificultăți în a se contracta așa cum trebuie, ceea ce duce la dureri mari. Chiar dacă îți este imposibil să bei apă, încearcă măcar să sugi un cub de gheață din când în când. Vei fi ceva mai relaxată și vei simți că puterile îți revin.

Poziția fătului

Ce-i drept, aici nu prea ai ce face, iar de aceea este bine să vorbești din timp cu medicul care îți urmărește sarcina pentru a vedea dacă bebelușul s-a întors sau nu, pentru a vedea cum afectează poziția acestuia travaliul și nașterea. Există chiar și unele exerciții sau tehnici prin care fătul se poate așeza în poziția corectă pentru naștere.