×

Anestezia epidurală doare sau nu?

Anestezia epidurală doare sau nu?

O metodă de a naște fără a simți durerile nașterii este folosirea anesteziei epidurale, o practică care a devenit o normalitate în multe dintre materinitățile din țara noastră. Și, cu toate că se spune că durerile nașterii sunt cele mai mari pe care le poate simți o femeie, sunt unele viitoare mame care recunosc că se tem mai mult de anestezia epidurală decât de chinurile facerii. De asemenea, teama lor este accentuată și de faptul că multe femei care au născut în acest fel susțin că anestezia a fost destul de neplăcută, dureroasă chiar. Dar, până la urmă, care este adevărul? Doare sau nu anestezia epidurală?

Epidurala este opțională

În prezent, anestezia epidurală este cea mai folosită metodă de a calma durerile pe care le pot simți femeile în travaliu sau la naștere. Este o opțiune, și nu este obligatorie. Mai mult chiar, în unele maternități viitoarele mame nu au nici măcar posibilitatea de a alege anestezia epidurală pentru a-și aduce pe lume pruncii fără dureri.

Cateterul

În cazul în care decizi că vrei să apelezi la această metodă, trebuie să știi că anestezicul este introduce în corp cu ajutorul unui cateter mic, care este de regulă pus la baza spatelui. Și totuși… doare sau nu anestezia epidurală?

Înțepătură, presiune, durere?

Atunci când au fost rugate să exprime ceea ce au simțit în momentul în care au fost supuse acestei mici intervenții, femeile au descris în mod diferit senzațiile pe care le-au încercat. Dacă multe femei au susținut că nici măcar nu au simțit în momentul în care au avut parte de ea, în mare parte din cauza contracțiilor destul de dureroase, altele au susținut că o mică înțepătură a fost senzația pe care au avut-o. Mult mai puține au fost cele care au declarat că au avut de a face cu o senzație de presiune, iar câteva au afirmat că au avut parte de puțină durere.

Efect rapid

De regulă, anestezia epidurală se face în momentul în care ai ajuns la dilatația 4. Așa că este posibil să simți dureri destul de puternice până în momentul în care vei avea parte de anestezia dorită. De asemenea, este posibil și ca travaliul să progreseze extrem de rapid, iar intervenția medicului anestezist să nu mai fie necesară, iar tu să rămâi cu kit-ul nefolosit. În cazul în care însă ai parte de această anestezie, așteaptă-te la un efect destul de rapid. De regulă, în jur de un sfert de oră este suficient pentru ca aceasta să-și facă efectul și tu să te simți dintr-o dată, mai bine.

Fiecare organism este diferit

Cu toate acestea, reține că fiecare organism este diferit, și de aceea este posibil ca tu să ai anumite senzații diferite de prietenele tale care au apelat și ele la epidurală pentru a-și aduce pe lume copiii. Chiar dacă vei simți o mică durere, aceasta nu va fi atât de puternică pe cât te aștepți, iar la final, când îți vei lua în brațe copilul, vei simți că a meritat fiecare efort.