×

Oregano, unul dintre cei mai buni antioxindanți

Oregano, unul dintre cei mai buni antioxindanți

Când vine vorba de pizza, mulți dintre noi se gândesc automat la oregano. Este vorba despre un condiment cunoscut și sub numele de maghiran sălbatic sau chiar busuioc sălbatic. Oregano, prin excelență, este un condiment care provine din Europa, din regiunea mediteraneană, dar se găsește și în Asia de Sud și Centrală.

Scurtă descriere

Oregano este o plantă perenă de 20 până la 80 cm înălțime, cu o tulpină cu patru fețe. Frunzele sunt opuse, lungi de 1–4 cm, au tulpini scurte, sunt ovale, aproape netede și au marginile întregi sau ușor dintate. Conțin celule care conțin uleiuri esențiale, ceea ce explică utilizarea lor drept condiment. Florile sunt violete, rareori albe, lungi de 3 până la 4 mm și apar în vârfuri. Sunt înconjurate de bractee cu margini violet.

Efecte medicinale surprinzătoare

S-a descoperit rapid că această plantă oferă mai mult decât o aromă specială mâncărurilor în care este folosită, dar are și multe beneficii pentru organism. Oregano are un efect antioxidant asupra organismului care este de 42 de ori mai puternic decât merele și de 30 de ori mai puternic decât cartofii. Totodată, este bogat în vitamina A, vitamina C, complex de vitamine B și, de asemenea, conține cantități importante de acid folic și acid folic, vitamina E și vitamina K. În plus, este o sursă bună de minerale importante precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, cupru, seleniu, sodiu și zinc.

Reduce crampele menstruale

Oregano are proprietăți analgezice și se știe că reduce crampele menstruale. Pentru a calma durerea, pregătește o infuzie de oregano: înmuiați o jumătate de lingură de oregano uscat în apă clocotită sau mestecă doar câteva frunze de oregano proaspăt. Efectele vor fi rapide și vei scăpa de acele analgezice enervante care îți atacă ficatul.

Păstrați-vă inima sănătoasă

Oregano conține potasiu, care ajută la tratarea reglajului tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. precum și proprietățile sale antioxidante ajută la reducerea stresului oxidativ, factor care contribuie la apariția unor boli de inimă. De asemenea, conține acizi grași omega-3 care ajută la reducerea inflamației din organism.

Distruge paraziții intestinali

Oregano conține doi compuși antimicrobieni (timol și carvacrol) foarte eficienți în eliminarea viermilor intestinali. În plus, conține unele ingrediente ce ajută sistemul digestiv care au ca efect calmarea durerilor de stomac și a indigestiei.

Ameliorează simptomele gripei

Oregano este aliatul tău în lupta contra răcelii. Poate fi folosit ca tratament pentru răceală, inclusiv pentru dureri musculare, febră mare și dureri de cap. Remediul este nesperat de simplu de urmat. Adaugă 2-3 picături de ulei de oregano într-un pahar de apă și bea o dată pe zi timp de 5 zile.

Tratează congestia nazală

Atunci când ai nasul înfundat sau suferi de o alergie, oregano poate elibera rapid un nas și gât congestionat. Adaugă câteva picături de ulei de oregano într-un vas cu apă fierbinte și inhalați aburul. Vei simți imediat un sentiment de ușurare.

Conține mai mulți antioxidanți decât unele fructe și legume

Oregano conține doi antioxidanți foarte puternici, rozmarin și timol, în concentrații mai mari decât majoritatea fructelor și legumelor obișnuite. De exemplu, conține de 4 ori mai mulți antioxidanți decât afinele și de 40 de ori mai mulți decât merele.

Bogat în minerale

Planta este bogată în minerale, în special potasiu, calciu, magneziu, cupru și fier de care ai nevoie pentru dinți și oase sănătoase. Introdu oregano în dieta ta pentru a evita anemia, mai ales dacă urmezi un stil de viață vegetarian.

Ameliorează astmul bronșic

Compușii găsiți în această plantă ajută la curățarea plămânilor, reducând atacurile de astm. Pentru astm bronșic, bea ceai de oregano îndulcit cu o lingură de miere.

Contraindicații

Oregano a fost desemnat drept „sigur” de către Food and Drug Administration în general. Cu toate acestea, așa cum suntem obișnuiți, există și câteva contraindicații aici. Se pare că uleiul de oregano poate provoca reacții adverse la persoanele alergice la plantele aromatice (familia Lamiaceae). În plus, uleiul de oregano este interzis femeilor însărcinate sau pacienților cu anemie prin deficit de fier, deoarece poate reduce absorbția fierului în organism.

Utilizări în gătit

Oregano este unul dintre mirodeniile rare care este foarte apreciat în gătit, fie că este proaspăt sau uscat.

Dacă alegi să folosești proaspăt, cel mai bine este să alegi plante cu frunze verzi, fără semne de ofilire/uscare. De asemenea, poți depozita o cantitate de frunze de oregano nou cultivate în interior, în ghivece, într-o locație luminoasă, deoarece îi place soarele plin. După tăiere, frunzele de oregano vor fi păstrate timp de 3 până la 4 zile în hârtie umedă sau pungi perforate la frigider. Frunzele de oregano uscate pot fi păstrate până la 6 luni într-un borcan de sticlă bine închis, depozitate într-un loc întunecat și uscat.

Perfect pentru grădina ta

Oregano are un aspect atractiv, așa că este adesea cultivat ca ornament pentru grădina ta, sau chiar în ghivece, în apartament. Ai parte de un beneficiu dublu, condimentele sunt la îndemână și grădina arată frumos. În plus, datorită florilor și parfumului său, frunzele de oregano atrag albinele și fluturii în grădină, ceea ce îți va transforma grădina într-un mic colț de paradis.

De fapt, este o plantă pe care, dacă alegi să o crești în grădina ta, nu vei avea dificultăți majore în a o îngriji. Crește bine în orice tip de sol fără a avea nevoie de tratamente speciale, dar preferă totuși solul ușor și locurile însorite. Nu necesită udare frecventă. Se înmulțește primăvara prin semințe sau prin împărțirea tufișului. Primăvara, tulpinile vechi trebuie tăiate, astfel încât lăstarii tineri să poată crește liber. Dacă sunt ținute în interior, vor trebui să fie subțiate. Oregano este foarte rezistent la atacurile dăunătorilor.