Rubarba, o plantă pe care o neglijăm mult prea des
Rubarba, o plantă pentru care ignorăm adesea tratamentele cunoscute. Cam așa s-ar putea descrie această plantă, uneori pe nedrept tratată cu desconsiderație.
Scurtă descriere
Rubarba este o plantă erbacee perenă care poate atinge până la 2 metri înălțime. În sol există un rizom dezvoltat, în interiorul căruia sunt multe rădăcini cărnoase, lungi galben-portocalii. În primul an de vegetație se dezvoltă o rozetă de frunze bazale. Tulpinile de flori vor apărea și în anul următor.
Fruct? Legumă? Plantă ornamentală?
Când aud despre rubarbă, mulți oameni o confundă adesea cu un fruct, mai ales că este potrivit pentru utilizare în multe feluri de mâncare dulci, dar după cum vom discuta mai târziu.
Rubarba este originară din Tibet, unde a fost cultivată dar care a fost bine adaptată la condițiile vechiului continent. Credeți sau nu, rubarba a fost cândva mai scumpă decât șofranul, care era considerat cel mai scump condiment din lume.
Efecte benefice
Ca urmare a multor studii științifice, s-a descoperit că rubarba poate ajuta și la tratarea, sau cel puțin la ameliorarea anumitor boli, uneori grave.
Combate problemele digestive
În cantități mici, rubarba poate fi folosită pentru a trata problemele digestive, pentru a crește apetitul și pentru a trata problemele ficatului și vezicii biliare. Este un remediu natural excelent și de aceea mulți îl folosesc cu încredere. Dacă tu sau cineva drag ție se confruntă cu una dintre neplăcerile despre care ți-am spus în rândurile de mai sus, se recomanda să se bea două căni de ceai în fiecare seară înainte de culcare pentru a asigura buna funcționare a sistemului digestiv. Lichidul cu acest efect curativ se prepară prin dizolvarea unei lingurițe de pulbere de plantă într-un pahar cu apă, lăsând-o într-un recipient acoperit timp de 10 minute, strecurându-l și apoi să fie ingerat. Are si efect diuretic, de aceea se recomanda folosirea aceluiasi lichid nu doar pentru îndepărtarea pietrelor la rinichi, ci și pentru ameliorarea disconfortului cauzat de nefropatia diabetică și insuficiența renală.
Ameliorează constipația
Deși constipația nu este o problemă serioasă de sănătate pentru mulți dintre noi, știm că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Prin urmare, dacă te confrunți cu aceste probleme, ar trebui să cauți ajutor de la plante înainte de a apela la medicamente cu efecte laxative. De data asta, desigur, ne vom referi, evident, la rubarbă. Experții în fitoterapie recomandă pudra de rubarbă pentru constipație. Dacă luați doar o singură linguriță de pudră înainte de a merge la culcare noaptea, veți simți efectul din plin a doua zi. Problema ta cu reglarea tranzitului intestinal s-a rezolvat rapid, fără neplăcerile cauzate de medicamentele clasice, dar cu toate acestea, nu exagera cu această metodă, mai ales atunci când chiar nu este nevoie. Schimbă-ți stilul alimentar, hidratează-te mai bine, fă ceva mai multă mișcare și va fi mai simplu să eviți neplăcutele episoade de constipație. În cazul în care problema este una cronică, adresează-te unui medic specialist.
Indicații pentru bolile de piele
Se folosește ca cataplasmă. Din rubarbă, rizomul este unul dintre cele mai bune remedii ale naturii pentru vindecarea rănilor, bolilor de piele, echimozelor (vânătăile) și chiar ameliorării durerilor de spate cauzate de exerciții fizice.
Precauții și contraindicații pentru administrare
Rubarba este un laxativ foarte puternic, așa că, în ciuda faptului că este o plantă, consumul acesteia nu este recomandat femeilor însărcinate și copiilor sub 10 ani. Cu toate acestea, înainte de a utiliza remedii naturale pe bază de rubarbă, cel mai bine este, de asemenea, să îți consulți medicul pentru a determina dacă istoricul tău medical permite acest lucru.
Cum păstrez rubarba?
Rubarba proaspătă poate fi păstrată la frigider până la o săptămână dacă este păstrată corect.
Înfășurați într-o folie de plastic sau într-o pungă de plastic și păstrați-o în cea mai rece parte a frigiderului. Poate fi congelată crudă sau gătită dacă este necesară păstrarea pe termen lung.
Rubarba în bucătărie
În unele regiuni ale țării, rubarba este adesea folosită în anumite feluri de mâncare. Cele mai populare retete cu rubarba sunt compoturile, plăcintele, prăjiturile și supele reci. Are un gust foarte răcoritor, dulce și acru în același timp, făcându-l un desert popular în zilele toride de vară. Gustul astringent al rubarbei o face potrivită pentru supe acre, dar unora s-ar putea să nu le placă.
Desert delicios și sănătos
Așa cum am menționat mai sus, gustul acestei plante este unic și mulți îl consideră delicios. Acră și dulce în același timp, rubarba devine un ingredient de bază pentru realizarea de deserturi deosebite (prăjituri, plăcinte, înghețată) în zilele toride de vară. Poți găsi multe rețete inspiraționale pe internet. Acum, tot ce trebuie să faci este să ai noroc să găsești o rețetă pe care tu și cei dragi o veți adora. Sau poate ești o gospodină adevărată și ai deja un fel de mâncare cu care nu dai greș!
Mâncăruri sărate, pline de vitamine
Dar nu doar preparatele dulci sunt rezervate pentru rubarbă. Plantele proaspete pot fi folosite pentru a prepara aperitive originale sau chiar ca garnitura sub formă de sosuri pentru preparate din legume si carne. De aceea, îți vom oferi o scurtă sugestie, care nouă ne place foarte mult și care este plină de vitamine, minerale și nutrienți esențiali pentru organismul nostru. Pentru a face o salată de legume crude reconfortantă, taie subțire câteva tulpini de rubarbă și amestecă-le cu ingredientele rămase și dressing-ul preferat. Cu acest mic truc, salatele tale nu vor mai fi plictisitoare!