Salvia, planta sacră a Antichității
În cele mai vechi timpuri, salvia era o plantă considerată sacră, adusă pe pământ de către zei înșiși. Se crede că romanii au importat-o din Egipt în Europa și în Evul Mediu a fost considerată de catolicii habotnici drept o soluție eficientă împotriva posesiunii demonice.
Salvia este ușor de recunoscut după frunzele sale paralele, ovale și verzi. suprafața este gri și aproape albă pe partea inferioară, cu aspect lânos datorită cantității mari de matriță. Folosită drept condiment, salvia este o plantă puternic aromată. Se recunoaște ușor dupa aroma sa delicată, ușor dulce dar și puțin picantă, cu un gust astringent, proaspăt, ușor amărui.
O aromă deosebită
În țările mediteraneene, salvia este folosită foarte des, spre deosebire de bucătăria românească. Italienii mănâncă unt de salvie cu paste, și este unul dintre cele mai delicioase preparate ale lor. Saltimbocca alla romana este un fel de mancare indispensabil fara salvie. Nemții pun acest condiment în cârnați, carne tocată, francezii îl folosesc în supe de legume sau carne albă, în timp ce balcanii condimentează cu salvie mielul și carnea de oaie, iar britanicii au o brânză de specialitate celebră, numită Sage Derby.
Salvia este folosită și pentru a aroma diferite băuturi (vermut, oțet). De asemenea, din ea se prepară un ceai delicios. Frunzele în ulei de măsline fierbinte devin crocante în mai puțin de 10 secunde și sunt delicioase folosite în salate, gustări sau ca garnitură. Această plantă, atunci când este utilizată pe post de condiment, se potrivește bine cu roșii, cartofi sau legume crude. Frunzele proaspete se adaugă atunci când mâncarea este aproape gata, sau chiar gata, pentru că altfel procesul de gătire va reduce aroma aproape complet. Salvia se combină bine cu rozmarinul, cimbru, oregano, pătrunjelul și frunzele de dafin.
Indicații de tratament special
Medicii greci și romani considerau salvia regina ierburilor medicinale. Ea este recomandată pentru a stimula memoria și este excelentă pentru copii. Uleiul acestei plante este folosit ca medicament pentru persoanele cu boala Alzheimer. Persoanele cu boli inflamatorii, inclusiv artrita, astm sau ateroscleroza, pot consuma salvie pentru a vedea cum neplăcerile cauzate de aceste afecțiuni sunt mult reduse în intensitate.
Proprietăți antibacteriene
Salvia are proprietăți antiseptice și este utilă în tratarea infecțiilor bacteriene ale pielii, stomacului, intestinelor, nasului, gâtului, ochilor sau organelor genitale. De asemenea, este folosită pentru drenarea rănilor și inciziilor chirurgicale. Frunzele și semințele au antioxidanți care ajută la prevenirea formării tumorilor canceroase. Salvia este, totodată, de ajutor în procesul digestiv, previne acizii și contribuie la metabolizarea grăsimilor și proteinelor.
Oase puternice, piele frumoasă
Datorită conținutului ridicat de vitamina A și calciu, salvia este indicată pentru o bună creștere și dezvoltare a dinților, oaselor și pielii. Dinții frecați cu frunze de salvie vor deveni alb strălucitori, fără alte intervenții complicate.
Un leac mereu la îndemână
Dar, deși am menționat multe dintre efectele ei benefice, nu înseamnă că le-am epuizat pe toate. Dimpotrivă, salvia mai este recunoscută și pentru faptul că stimulează absorbţia fierului în organism, dar tratează şi muşcăturile de ţânţari şi alergiile. Tot banala salvie este cea care contribuie la reglarea ciclului menstrual, previne transpiraţia excesivă la femeile aflate la menopauză. Ceaiul de salvie este benefic în tratarea febrei, răcelilor şi durerilor de cap.
Ceaiul grecesc
Salvia este cunoscută și sub numele de ”Ceai Grecesc” pentru că se bea foarte mult în această țară, unde este apreciată pentru compuşii săi antioxidanţi, fierul și vitamina K pe care le conține.
Tot banala salvie este cea care mai ajută la vindecarea abceselor dentare, a gingiilor inflamate, sângerânde şi ulcerate, a aftelor, amigdalitei, faringitei, bronşitei, indigestiei, colicilor, răcelii şi gripei.
Alte virtuţi ale infuziei de salvie mai amintesc și de faptul că uşurează digestia, întăreşte uterul, alungă durerile menstruale, reglează ciclul menstrual (amenoree, dismenoree) şi ajută doamnele să treacă mai uşor prin perioada pre-menopauzei şi menopauzei. În plus îi ajută pe cei epuizaţi trupeşte, sufleteşte şi mintal, îi readuce la viaţă pe depresivi şi îi linişteşte pe anxioşi şi pe cei ce suferă de nevroze.
Precauții în administrare
Evident, există și unele contraindicații, așa că îți amintim și de ele. Uneori poate provoca convulsii gastrointestinale, iar planta este interzisă pentru cei care suferă de epilepsie. Persoanele care urmează un tratament pentru sistemul nervos nu ar trebui să ia salvie fără sfatul medicului deoarece conține tuyonă (o substanță psihotropă care se găsește și în pelin). În plus, salvia nu este recomandată diabeticilor dependenți de insulină, iar femeile care alăptează nu ar trebui să utilizeze salvie, despre care se știe că oprește foarte repede lactația.
Salvia din grădină
Dacă ai ales să cultivi salvie în propria grădină, te rugăm să reții că, în primul an, frunzele îi sunt recoltate doar atât cât este necesar. Cel mai bine este să iei în considerare să faci această operațiune înainte sau imediat după înflorire. De asemenea, salvia se dezvoltă foarte bine și atunci când este cultivată într-un ghiveci. Preferă locurile cu multă lumină naturală directă, dar nu poate tolera temperaturile ridicate. Are nevoie de sol umed, dar bine drenat, fertilizat primăvara. Planta poate fi înmulțită prin semințe, butași și transplanturi. Semințele de salvie trebuie semănate proaspete, altfel nu se vor păstra bine. Viabilitatea semințelor este în general scăzută. La fiecare 3-4 ani, salvia trebuie înlocuită, deoarece tufișul va deveni lemnos în timp. Necesită îngrijire regulată și, din fericire, foarte puțini dăunători îi cauzează probleme.
Frunzele proaspete de salvie pot fi păstrate la frigider pentru o perioadă de timp, departe de umiditate. Pot fi și uscate, dar își vor pierde aroma.